Буреносни ветрове удариха югоизточните щати на Австралия

15:10, 09 авг 19 / Свят 25 1481 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Мощни буреносни ветрове удариха югоизточните щати на Австралия, причинявайки пътни инциденти, спиране на тока и щети на популярен пристан, това съобщава Би Би Си.

Около дузина полети от летищата в Сидни и Мелбърн бяха отменени, тъй като на моменти скоростта на вятъра надвишаваше 120 километра в час.

Транспортен хаос във Великобритания заради проливни дъждове и бури

Властите заявиха, че част от пристана Франкстън в Мелбърн се е откъснала, заради силното вълнение, причинено от бурния вятър. Според метеоролозите районът е ударен от най-студения циклон за тази година.

„Последният път, когато Югоизточна Австралия преживя подобно интензивно време беше през 2014 година“, заяви говорителят на Националното метеорологично бюро.

Мощен тайфун се насочва към Тайван и Япония

Според синоптиците заради „ледените условия“ температурите се усещат сякаш са под нулата в части на Виктория – най-силно засегнатия от лошото време щат.

Бурята засегна и части от Южна Австралия и щата Нов Южен Уелс, където скъса далекопроводни жици и изкорени дървета. Над 8 000 домакинства са без електричество след гръмотевична буря. Спасителните служби са получили над 400 сигнала за бедствие – най-вече за хора, чийто автомобили са били затиснати от паднали дървета.

Десетки участници в протест за климатичните промени бяха арестувани в Австралия

За планинските райони на Виктория и Нов Южен Уелс е издадено предупреждение за виелици и лавини, заради голямото количество натрупан сняг.

През последната година Австралия беше обхваната от няколко тежки метеорологични явления – включително наводнения, горски пожари и циклони. Някои части на страната продължават да са обхванати от суша.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама