Вучич: Сърбия няма да влиза в НАТО

14:40, 09 авг 19 / Свят 25 1643 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Сърбия няма намерение да влиза в НАТО или в други военни съюзи и затова се грижи за сигурността си", заяви пред журналисти сръбският президент Александър Вучич, цитиран от ТАСС и БТА.

"Сърбия ще остане военно неутрална. Именно затова се грижим за безопасността си и през последните години сме постигнали голям прогрес, защото искаме да бъдем свободни, сами да избираме бъдещето си и да не зависим от никого", каза Вучич, отговаряйки на въпроси на журналисти по време на посещение на строежа на железопътен виадукт на река Дунав, който се изгражда от руска компания.

Вучич: След 15 години Сърбия стига ЕС, по-напред сме от България и Хърватия

Руският посланик Александър Боцан-Харченко, който придружаваше Вучич, каза, че Русия уважава позицията на Сърбия за НАТО и за военния неутралитет, която, по неговите думи, допринася застабилността, развитието и сътрудничеството в региона.

Белград непрекъснато говори за военен неутралитет, но преговаря за допълнителни доставки на въоръжение от Русия, включително на танкове, бронетранспортьори, бойни и транспортни хеликоптери и системи за противовъздушна отбрана, отбелязва АП.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама