В пика на търсенето наемите на апартаменти в София се увеличават

20:40, 09 авг 19 25 2336 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В периода на пик в търсенето на апартаменти под наем агенциите отчитат продължаване на тенденцията за увеличаване на цените. Брокерите предупреждават всички студенти, бъдещи жители на столицата или просто търсещи нов дом да започнат огледите по-рано, съобщава bTV.

В различните райони най-търсените двустайни апартаменти може да стигат до 500 евро месечно.

Най-предпочитани са южните и източните квартали. В „Студентски град”, „Младост”, „Дианабад”, „Изток”, „Бъкстон”, „Белите брези” и „Драгалевци” например най-малките едностайни апартаменти се наемат срещу 250-300 евро на месец, двустайните са за средно 350-450 евро, а най-големите апартаменти са за между 450 и 600 евро.

В западните и северните квартали като „Надежда”, „Люлин”, „Обеля”, „Хаджи Димитър”, „Левски” и „Красна поляна” тристайните апартаменти са на цената на двустайните на юг – 350-400 евро. Двустайните имоти са за между 250-300 евро, а едностайните имоти започват от 200 евро месечно.

Така няколко километра на запад ситуацията с цените е коренно различна. Влияние при формирането на наема оказват и обзавеждането, местоположението и връзката с основни транспортни връзки - като станциите на метрото. Брокерите признават, че възможност за договаряне на официално обявената цена със собственика винаги има, но не винаги успехът е гарантиран. Всички бъдещи наематели трябва да имат предвид и че при подписването на сделките често се изисква и депозит в размер на един или два месечни наема, а агенциите имат и процент от сделката.

Най-високи са цените в централната част на столицата. Най-големите 3-стайни имоти около Докторския паметник, в „Лозенец”, „Оборище” и „Зона Б-5” например са на цени между 450 и 750 евро на месец. Дом под наем с 2 стаи струва 350-500 евро, а едностайните апартаменти 280-350 евро. Имотите в т.нар. “топ център” достигат до 800 евро.

Размествания на пазара в тази част на града са заради навлизането на онлайн платформите за краткосрочно отдаване, към които се обръщат много от собствениците на апартаменти, отчитат брокерите. Така стандартните наеми в центъра скачат, хората се насочват към периферията, обявите в сайтовете се увеличават в пъти през последните месеци, а търсенето почти не се е променило.

“Апартаментите остават празни”, казва Йоана Захариева, която отдава 5 апартамента под наем в подобни платформи. Затова вместо краткосрочно, имотите се отдават дългосрочно. “В договора, който подписваме, се договаряме, че всяка седмица ще ги посещаваме и ще поддържаме имота - точно както при краткосрочното отдаване. По този начин имаме контрол, а и поддържаме апартамента в добро състояние”, посочи тя.

Най-евтиният вариант за студентите остава общежитието. След подаване на документите, класиранията за различните университети излизат до началото на септември, а настаняването е по график в началото на академичната година.

Михаил Митев, който е студент втори курс в СУ, казва, че за стаята, в която е с още един негов колега, плаща месечно не повече от 50-60 лева общо със сметките за комунални услуги. Цените са подобни и за останалите университети. 

Брокерите очакват по-ниски цени в края на 2020 година.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама