Очакват се вторични трусове след силното земетресение в Турция

09:38, 09 авг 19 / Свят 25 1274 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Очакват се вторични трусове още месец-два след силното земетресение в Югозападна Турция вчера. Това каза проф. д-р Николай Милошев, директор на Национален институт по геофизика, геодезия и география на БАН, съобщава bTV.

Вчерашният трус е бил усетен най-силно в град Бозгурт, на 50 километра източно от Кушадасъ. 23-ма души са потърсили медицинска помощ, има много материални щети. Най-силният трус е бил от шеста степен по скалата на Рихтер. Не се съобщава за пострадали българи.

Земетресение от 5,9 степен в Югозападна Турция (ОБНОВЕНА)

„Нищо необичайно няма в сеизмичното поведение на Балканите, това са сеизмично активни региони. Най-активни са проявленията в Гърция и Турция в момента, в Румъния също има”, каза още експертът.

„В България няма нищо нехарактерно от предишните години  - по-сеизмично активните зони у нас са - Благоевградско, Софийско, около нос Шабла, около Горна Оряховица, по-голямата част от тези земетресения са на прага на усещането“, заяви още проф. Милошев.

МВнР: Няма данни за пострадали българи при земетресението в Турция

„У нас има микроземетресения от време на време, което е добре, понеже се освобождава по-малко натрупаното напрежение“, обясни още специалистът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама