Мощното оръжейно лоби в САЩ е против промени в закона за оръжията

07:51, 09 авг 19 / Свят 25 1188 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ръководителят на мощното оръжейно лоби в САЩ отхвърли категорично призивите за по-строги ограничения на огнестрелните оръжия, като заяви, че те няма да спрат масовите стрелби, подобни на тези през уикенда в Тексас и Охайо, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

Ръководителят на Националната оръжейна асоциация Уейн ЛапПиер намекна, че е разговарял с президента Доналд Тръмп след убийствата, при които загинаха 31 души.

"Не съм склонен да обсъждам частни разговори с президента Тръмп или други ключови лидери по този въпрос. Но мога да потвърдя, че Националната оръжейна асоциация се противопоставя на всяко законодателство, което несправедливо нарушава правата на гражданите, които спазват закона”, заяви Лапиер в изявление.

Тръмп не призна публично за разговор с Лапиер след двата случая на стрелба.

Но „Вашингтон поуст”, позовавайки се на неназовани източници, заяви, че шефът на Асоциацията е предупредил президента в телефонно обаждане във вторник срещу подкрепата на по-строги мерки. Не е ясно кой е инициаторът на обаждането.

След масовите стрелби в Ел Пасо, Тексас и Дейтън, Охайо, се появиха многобройни призиви за затягане на законите за оръжията.

В четвъртък повече от 200 кметове призоваха Сената на САЩ да одобри законодателство, вече прието от долната камара, което ще изисква проверки за всички покупки на оръжия и ще регулира вторичните продажби.

Но Лапиер каза, че обсъжданите разпоредби - нито една от които той не конкретизира, ще направят милиони американци „по-малко способни да защитават себе си и своите близки“.

Тръмп каза тази седмица, че подкрепя предложеното законодателство, което ще блокира продажбите на оръжия за хора с проблеми с психичното здраве.

Малко след като встъпи в длъжност обаче, президентът отмени регламент, въведен от предшественика му Барак Обама, който би затруднил хората с психични заболявания да купуват оръжие.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама