След ареста на Атамбаев ситуацията в Киргизстан вече е под контрола на полицията

07:26, 09 авг 19 / Свят 25 1103 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ситуацията в Бишкек е под пълния контрол на полицията, обяви в изявление пресслужбата на вътрешното министерство на Киргизстан, след безредиците, избухнали заради задържането на бившия лидер на страната, съобщи БГНЕС.

След ареста на бившия президент Алмазбек Атамбаев в Бишкек по-рано вчера, около 500 негови привърженици се събраха пред парламента на страната. Полицията се опита да разпръсне демонстрантите със сълзотворен газ. Те обаче се разбягаха по съседните улици, а служителите на реда започнаха да ги преследват и да ги арестуват.

Според вътрешното министерство полицията е разпръснала „агресивни протестиращи, които нарушавали обществения ред и блокирали трафика“. „В опит да бъде спряно хулиганството и плячкосването са използвани специални средств,а за да бъде разпръсната тълпата от агресивни привърженици на Атамбаев“, обявиха от ведомството.

Специалните части щурмуваха резиденцията на Атамбаев, която се намира в село Кой Таш, на около 15 км от столицата Бишкек по-рано в сряда. Полицията задържа бившия държавен глава, който отказва да се яви по дело за корупция. Ситуацията ескалира, след като негови привърженици оказаха съпротива, за да не бъде арестуван.

В четвъртък резиденцията беше щурмувана отново, но след сблъсъци, той се предаде и беше откаран в столицата за разпит.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама