Военноморският музей отбелязва 60 години от началото на подводната археология в България

09:00, 09 авг 19 / Култура 25 1575 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Военноморският музей ще отбележи 60 години от началото на подводната археология в България с изложбата „Истории от морското дъно. 60 години подводна археология в България 1959 – 2019“. Тя ще бъде октитав 11.00 часа в зала „Морски сговор“ на музея.

С богатство от експонати изложбата проследява хронологията на подводните проучвания от най-северната до най-южната точка на българския бряг. Акцент представлява дневникът на първата българска подводна археологическа експедиция, воден от писателя Цончо Родев, която изследва района на морската битка между Руската и Османската империя от 1791 г. при нос Калиакра. Любителите на историята ще разгледат отблизо керамични съдове – свидетели на живота в наколното жилище в село Езерово, турско оръдие и копие на уникалния за България слитък от злато, сребро и мед от времето на Новото царство в Египет. Любопитни фотографии представят емоциите при откриването на амфори, каменни или оловни щокове  на Маслен нос, както и при проучването на праисторическо селище от ранната бронзова епоха в устието на река Ропотамо, залято при покачване на морското дъно. Търговията през хилядолетията се проследява с монети, дори и бивник от морж. Място е отредено и на находки от проучванията, свързани с бойни действия пред българския бряг във войните през XX век.

Изложбата „Истории от морското дъно. 60 години подводна археология в България 1959 – 2019“ включва експонати от фондовете на Военноморския музей, Регионален исторически музей – Варна, Исторически музей – Приморско, Исторически музей – Каварна, и се организира със съдействието на Института по океанология при БАН, Центъра по подводна археология – Созопол, и водолаза Владимир Живков. Тя може да бъде разгледана във Военноморския музей до 31 октомври.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама