ООН: Отказът от консумация на месо може помогне в борбата с климатичните промени

12:12, 08 авг 19 / Свят 25 1470 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Смяна на човешката диета в полза на растителни продукти може да помогне в борбата с климатичните промени, заявяват експерти на ООН, цитирани от ВВС и БНР.

Мащабен доклад за използването на земи и промените в климата посочва, че високата консумация на месо и млечни продукти от западните държави засилва глобалното затопляне.

Но учени и официални лица не призовават изрично всеки да стане вегетарианец или веган.

Те уточняват, че повече хора може да бъдат изхранени с използването на по-малко земя, ако бъде намалена консумацията на месо.

Документът, подготвен от 107 учени за Междуправителствения панел за климатичните промени на ООН, посочва, че земята трябва да бъде използвана по-ефективно, за да бъде намален ефектът от вредните емисии, отделяни вследствие на човешката дейност.

„Не казваме на хората да спрат да ядат месо. На някои места хората нямат друг избор. Но е очевидно, че на Запад ядем прекалено много“, заяви проф. Пийт Смит, учен от Университета в Абърдийн.

Докладът зове още за енергични действия срещу нанасянето на щети на почвата и обезлесяването, които допринасят за климатичните промени.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама