Спасител: 50% от плажуващите не спазват указанията ни

09:50, 08 авг 19 25 1180 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Август е един от най-опасните летни месеци. Дори народните поверия гласят, че водите през месеца са опасни, защото носят със себе си мъртви течения.

Старши спасител Георги Есов от плажа във Варна обясни, че през август се забелязват по-ниски температури на водата и въздуха, а нощите стават все по-студени. По думите на спасителя мъртвите течения са в следствие на тежки вълни, които копаят ръкави. Освен това скоростта на водата е по-висока от тази на плуващ човек.

За това експертите дават ценни препоръки и съветват плажуващите винаги да сигнализират на спасителите ако имат нужда от помощ. Също така е важно при излизане от водата да се плува под определен ъгъл, а не директно към брега. 

Есов подчерта, че близо 50% от хората на плажа не се съобразяват със сигнализацията, указанията и табелите на спасителите. Старши спасителят обясни, че е имал предложение за създаване на т.нар плажна полиция, която да санкционира граждани при нарушения, но идеята не се е осъществила.

Д-р Лили Куртева от медицинския пункт на варненския плаж каза пред БТВ, че най-често плажуващите, които се нуждаят от помощ са възрастни хора. Лекарят препоръчва да се пазим от горещините в обедните часове.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама