Цените на доматите удариха рекордни нива

09:10, 08 авг 19 25 1342 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Рекордни цени на доматите у нас. Според статистиките средната цена за юли е била 1,90 лв. за килограм. Това представлява увеличение с 40 на сто повече спрямо 2018 г.

Рекордьор по цени е столицата. В София за български розов домат клиентите плащат 5 лв. за килограм, като на места сумата е по-висока. Високи цени има и в градовете Монтана, Хасково, Бургас и Велико Търново.

Търговци в село Кърналово, община Петрич, обясниха пред bTV, че най-търсен сред потребителите е розовият домат. Продавачите разкриха, че най-скъпият продукт на борсата е около 2 лв., което по думите им е рядко срещана цена. Търговците заявиха, че има цени на домати от 0,70 ст. за килограм. Производителите недоволстват, защото според тях се получава надценка на цената от близо 300%. Според тях това се дължи на преминаването на продукта през няколко търговеца, докато стигне до крайния потребител.

Освен това търговците изтъкнаха, че Министерството на земеделието, храните и горите не отпуска достатъчно средства за пръскане на продукцията с препарати против болести. Според местните, потребителите често не обръщат внимание на болни домати.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама