Проф. Найденов: Вирусът на АЧС издържа в замразено месо до 2-3 години

08:50, 08 авг 19 25 1228 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Колкото по-радикални и адекватни мерки бъдат взети срещу разпространението на африканската чума, толкова повече ще се скъси периода за борба с тази инфекция", каза пред БНТ проф. Христо Найденов, директор на Института по микробиология към БАН.

"Няма държава, която да се е справила напълно с африканската чума. Вирусът преживява много добре в околната среда", обясни професорът. "Много важен е въпросът с утилизация на труповете на животни, като тези мерки трябва да бъдат адекватни", категоричен е експертът. Той потвърди, че вирусът на африканската чума може да издържи до 3 години в замразено месо.

Нено Димов: Местата за загробване на прасетата се избират много внимателно

"Освен това, вирусът може да живее в осолени шунки във вакуумни опаковки, около 100-140 дни в обезкостесно месо. Затова отпадъците са много рисков фактор. Нужно е частните стопани да предприемат мерки за биосигурност, да полагат усилия за почистване и дезинфекция, да няма достъп на насекоми, гризачи и т.н.", каза още директорът на Института по микробиология към БАН проф. Христо Найденов. "В близките 6 месеца не съм оптимист за справянето с вируса", допълни проф. Найденов. Той призова държавата да се включи в изследванията на учени по разработването на ваксина срещу африканската чума по свинете.

"Този вирус има геномна пластичност, възможно е да мутира, докато се намери ваксина срещу него. Някои изследователи не изключват в един момент той да стане опасен и за здравето на хората, както в известна степен стана с птичия вирус", предупреди директорът на Института по микробиология към БАН проф. Христо Найденов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама