Танева за Африканската чума: Държавата ще подкрепи мерките за дезинфекция и почистване

18:30, 07 авг 19 / Политика 25 1539 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Стратегия за контрол и ликвидиране на африканската чума по свинете обсъдиха днес в Стара Загора Министерството на земеделието и храните, научната общност и ветеринарномедицински експерти. Мерките за ликвидиране на заболяването ще бъдат приложими след като бъде ограничено разпространението му, предаде БГНЕС.

Документът ще бъде окончателно готов, след като представителите институциите и научната общност постигнат съгласие по мерките. В стратегията е заложено освен поетапно ликвидиране на заболяването и въвеждане на мерки за биосигурност. Министър Десислава Танева съобщи и че голяма част от населението доброволно е умъртвило животните си, които не са регистрирани във ветеринарните служби и на практика са незаконни.

„Държавата ще подкрепи мерките за дезинфекция, почистване, съответен период, в който нищо не се отглежда, правим модул за мерки за биосигурност, според големината на стопанствата. Тази тема е комуникирана да бъдат подкрепени, после при репопулацията, след съответния период да бъдат изградени, регистрирани и който има желания да отглежда домашни свине, те да са при мерките за биосигурност, предвид това, че вирусът е тук”, заяви Танева.

Обмисля се и промяна в Закона за ветеринарно-медицинската дейност. Предвижда се ветеринарните лекари да поемат отговорност за обслужване на животните в региона си. Необходимо е изменение и в Закона за лова, което да регламентира възможността при форсмажорни обстоятелства министърът на земеделието да може да удължи ловния сезон.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама