Площта на горските пожари в Сибир надхвърля 1,5 милиона хектара

16:59, 07 авг 19 / Свят 25 1266 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Площта на горските пожари в Сибир надхвърля 1,5 милиона хектара. Това съобщи говорителят на регионалния клон в Новосибирската област на руското министерство на извънредните ситуации, цитиран от БТА. 

Кремъл: Пожарът в Сибир може да е дело на криминална групировка

По думите на говорителя Павел Винаков на територията на Сибир има 248 огнища на горски пожари. В Красноярския край огнищата са 111 с обща площ над 800 000  хектара, в Иркутска област - 136 пожара с площ над 600 000 хектара. Има още три пожара в Омска област, два в Томска област и един в Алтайския край.

За гасенето им са мобилизирани силите на шест административни единици в Сибирския федерален окръг. На земя работят 505 човека и 29 единици техника, а от въздуха действат четири самолета Бе-200, три хеликоптера Ми-8, един хеликоптер Ми-26 и един самолет Ил-76. 

Изгорялата територия в Сибир е с размерите на Гърция

Икономическите щети, нанесени от огнената стихия в Красноярския край, може да възлязат на не по-малко от 1,5-2 милиарда рубли (20 650 - 27 533 млн. евро). Това съобщи в Новосибирск министърът на горското стопанство на Красноярския край Дмитрий Маслодудов. Той уточни, че съществуващата методика оценява само икономическата стойност на дървесината, без да отчита щетите върху екосистемата и добави, че сега се разработва комплексна методика за оценка на щетите. 

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама