Акцент на деня: Първа и последна белодробна трансплантация на българин в чужбина

17:30, 07 авг 19 25 1226 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

29-годишната Илияна Христова от Варна стана първата българка, трансплантирана с нов бял дроб в клиника във Виена, след двегодишно прекъсване. Илияна получава шанс за нов живот през март миналата година, когато е включена първо в нашата, а след това в европейската листа на чакащите за трансплантация. Жената ще остане в австрийската болница за допълнителни изследвания, а възстановяването й върви много добре.

У нас такива операции все още не се извършват. Чужбина е единствената надежда за пациентите.

Оказва се обаче, че засега варненката ще бъде последната българка, трансплантирана в чужбина. От ИА „Медицински надзор“ обявиха, че Австрия спира трансплантациите за чужденци.

Клиниката във Виена беше единственото място, с което страната ни имаше споразумение за трансплантации. Работата с клиниката бе прекъсната за 2 години. В момента 18 души са в листата чакащи за нов бял дроб. За периода на прекъсването четирима души починаха, докато чакат.

От лечебното заведение обаче нямали капацитет да поемат чуждестранни пациенти. Причината - недостиг на донори и увеличаване на чакащите за трансплантации австрийци.

България търси други лечебни заведения за операциите, но засега безрезултатно. Водят се преговори с клиники в Германия и в други европейски държави.

През януари бе подписано споразумение с клиниката във Виена за обучение на наши специалисти и за обмяна на опит, да за могат да се извършват операциите у нас. Тогава бе обявено, че ако споразумението работи добре, операциите ще са възможни през 2020 г. в столичната болница „Св. Екатерина“. По време на разговорите бе поет ангажимент за 5 операции на българи на година.

Трансплантации във Виена няма да се правят, но обучението за наши специалисти там остава.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама