Бареков: Глупостите, които Слави предлага, са опасни за демокрацията и държавата

14:29, 07 авг 19 / Политика 25 1895 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бившият евродепутат Николай Бареков се обяви срещу готвения политически проект на Слави Трифонов. В публикацията в социалната мрежа Facebook заяви, че "разумната част" от политическата програма на  бъдещия проект "Няма такава държава" е изцяло копиран от програмата на "България без цензура" - проектът, стартира като телевизионно предаване с водещ Николай Бареков, което в последствие стана гражданско движение, а през 2014 г. се превърна в политическа партия, чийто създател и първи председател на партията е именно Бареков.

Труд: Слави учредява партията си на 5 октомври

"Малко за измамите на Слави. Политическата му програма в разумната част е напълно копипейстната от програмата на ББЦ преди шест години, лично от мен написана. Конкретен пример - пряк избор от гражданите на градски прокурори и областни началници на МВР. Градовете ни са малки и населението добре познава качествата на местните “шерифи”. Така разсъждавам аз и харизвам идеята си на Слави. Кампаниите ще са регламентирани и без намеси на партиите с гарантирани медийни пакети за всички участници", пише Бареков.

Той обаче рязко критикува идеята на Трифонов и екипа му за пряк избор на главния прокурор.

"В програмата си бъдещата народна жакерия “Няма такава държава” предлага и избор пряко от народа на “Главен прокурор на републиката”! Дават ли си сметка те, че това е жестока промяна в държавното устройство и разрушаване на независимостта на трите власти? Нашата конституция и без това е тясна дреха за един пряко избран извън трите власти - президента. Той, милият, хем е пряко избран от народа, хем няма никаква власт.

Слави предлага да превърнем държавата в прокурорска република и наистина да я ликвидираме. За разлика от президента следващият Цацаров, ако бъде и пряко избран от народа, ще притежава легитимността, но и правомощията направо да арестува цялото Народно събрание барабар с министрите и да си въведе собствен режим на управление", коментира бившият евродепутат.

"Разбира се, никой от екипа сценаристи на Слави не разсъждава по тези въпроси. Важно е шоуто на дивия популизъм да върви с пълна сила. Дали Слави е съгласувал идеята си със своя любим гост на диванчето в БТВ Христо Иванов - Пинокио? Онзи поне щеше да го предупреди, че при пряк избор за главен прокурор ще се разиграе сценариото от избора за президент - само три партии ГЕРБ, ДПС и БСП ще имат шанса да качат на престола на обвинител номер 1 своя кандидат. И тогава мамата си трака.

Глупостите, които Слави предлага, са опасни за демокрацията и държавата, но простите хора не разсъждават по тези въпроси. А Слави тъкмо на простаците разчита. Те първо гласуват, а после го мислят. Излиза, че Слави на думи бори статуквото и олигархията, а с идеите си яко ги подкрепя. Две от неговите знакови идеи “Мажоритарните избори в два тура и прекия избор на новия главен прокурор” завинаги ще бетонират трите големи партии във властта. Цинично е, че за Слави ще гласуват именно такива, които мразят днешните партии и искат да ги изгонят от парламента. Всъщност ще превърнат Парламента в “Къща от карти” и някой, който дори не подозираме, ще издуха картите, а с това свеща и ще хлопне вратата на горката България", заявършва гневният комнетар на Бареков по адрес на Трифонов и начинанието му.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама