В незаконна ферма в Добрич започна принудително умъртвяване на прасета

12:42, 07 авг 19 / Общество 25 532 Topnovini

В незаконна ферма в Добрич започна принудително умъртвяване на прасета.

Собственикът на незаконната ферма категорично отказваше да предаде прасетата си за умъртвяване, но настояваше за хиляда лева обезщетение на животно или доказателство, че те са болни от африканска чума по свинете, съобщи БНР.

Той заплаши, че ще съди областната дирекция по безопасност на храните в Добрич за неправомерно предприети мерки.

Органите на полицията премахнаха барикадата към обекта, за да осигурят достъп на ветеринарните лекари до фермата. Полицията осигури периметъра, а лекарите вече започнаха с умъртвяването по хуманен начин на животните.

До сблъсък между органите на реда и собственика на животните не се стигна.

Умъртвените прасета ще бъдат загробени в горски терен близо до квартал "Рилски" в Добрич. В следващите дни от областната дирекция по безопасност на храните ще продължат проверките и всички открити прасета в стопанства от типа "заден двор" ще бъдат умъртвени и загробени, а стопаните им глобени.

От днес в област Добрич започва принудителното умъртвяване на прасета в стопанства от тип „заден двор“. Мярката е в изпълнение на заповедта на областния управител всички домашни прасета да бъдат усвоени до 5 август.

До този момент в област Добрич не е регистриран случай на заболяло домашно прасе, въпреки това преди десет дни беше обявено бедствено положение, което ще продължи до 2 септември.

Два екипа с представители от Областната дирекция по безопасност на храните, здравната служба и полицаи започват обход по адресите, в които през последните дни са били издадени предписания за изпълнение на заповедта на областния управител Красимир Кирилов. Ако стопаните все още не са я изпълнили, животните им ще бъдат принудително умъртвявани и загробвани. Ще бъдат налагани и глоби между 150 и 1000 лв. според Закона за ветеринарната дейност. Екипите ще се съсредоточат в 20-километрови зони около големите свинекомплекси в областта, които са 8 на брой, а в тях се отглеждат над 90 000 животни.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани