КЗП: Няма опасни плажни стоки на пазара

09:40, 07 авг 19 25 1378 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"През този летен сезон до момента Комисията за защита на потребителите не е установявала предлагане в търговската мрежа на рискови плажни стоки. Не са постъпвали и сигнали за предстоящ внос на изделия от такъв тип, за които има съмнение относно съответствието им с изискванията за безопасност", каза Константин Райков, член на Комисията за защита на потребителите, пред БНТ. Той добави, че през месеците май и юни контролният орган е провел превантивна кампания за проверки в магазините, предлагащи такъв тип стоки.

През миналата година, обаче, са забранени няколко вида опасни детски бански костюма и надуваеми изделия от типа на плаващите седалки. Причината е – несъответствие с европейските стандарти.

КЗП със съвети при покупката на летни стоки

„Когато избираме бански или надуваеми плажни артикули за децата, е много важно да знаем като родители, че в Европейския съюз има стандарти за безопасност на тези стоки. И при покупката да обръщаме внимание не само на това те да изглеждат добре и да са в съответствие с актуалните модни тенденции, но най-вече на безопасността им”, посочи Райков. Същевременно потребители споделят, че при покупката на бански дори и за децата гледат най-вече картинките, материята и цената.

„Един бански костюм за дете, в зависимост от възрастта, следва да няма свободни краища на връзките. Те трябва да са трайно закрепени към основната част, за да не се стига до нараняване или изкълчване на крайник или пък до затрудняване на движението на детето във водата”, обясни Райков. Той допълни, че не се допускат и дребни елементи по банския костюм като пайети и мъниста, които при откъсване и поглъщане могат да доведат до задавяне или задушаване. Райков уточни, че тези изисквания важат по отношение на всички облекла за най-малките деца – до 7-годишна възраст. Наличието на щифтове пък може да доведе до наранявания, поради което и те са забранени по стандарт.

КЗП: Никой не може да ви задължи да позлвате чадър и шезлонг на плажа

„Това, което се констатира като нарушение при търговците и при производителите, е да се произвеждат бански за деца до 14-годишна възраст, с връзки със свободни краища, които се завързват в областта на врата. Това е абсолютно недопустимо”, обясни Христо Милев, регионален директор на КЗП във Варна. При банските за момчета също има изисквания за безопасност. „Шнурчетата, които висят, след завързване на възел, не би следвало да стърчат повече от 20 сантиметра на всяка от страните. Задължително условие е минаващият през тунелче на бански шнур да е фиксиран поне на едно място, за да не може детето да го издърпа и да започне да си играе с него”, добави той. Милев каза още, че в базираната на европейската практика класация ТОП 20 на най-често срещаните опасни продукти за деца под номер 18 са именно облеклата с шнурове.

На интернет страницата на КЗП има регистър на забранените опасни стоки. Информацията може да бъде полезна при покупка и на плажни принадлежности. Когато потребителите имат съмнения за качеството и безопасността на стоките, могат да подадат сигнал.

В края на разговора Райков потвърди, че гражданите често търсят съдействието на КЗП – по-рядко за летни стоки и предимно за рекламации на телекомуникационни устройства и техника. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама