Бисер Петков: Работещите бедни са 600 – 800 000

09:05, 07 авг 19 / Политика 25 1642 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"1208 лв. е средната работна заплата за първото тримесечие тази година, отчита Националният статистически институт", съобщи пред bTV министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

„Работещите бедни са 600 – 800 000”, заяви социалният министър. Това са хората, които получават доходи от труд, но те не им стигст за да покрият издръжката си на живот.

Той добави още, че все още има голямо неравенство при доходите на хората в различните райони на страната, въпреки това правителството влия е на политиката на доходите с увеличаване на минималната работна заплата. Петков допълни, че за следващата година е заложено минималната работна заплата да се увеличи с 50 лв. и да стане 610 лв.

Бисер Петков: Безработицата в България е на рекордно ниско ниво

"Правителството увеличи и размера на помощите за отопление", допълни още социалният министър и съобщи, че помощ ще има и за хората с увреждания. Петков допълни, че все още има голямо неравенство в доходите - най-тежко е положението в Северозапада, докато в София, например - където има инвестиции, доходите растат.

Петков съобщи, че България е рекордьор по ръст на минималната работна заплата, но основният проблем е, че тази класация у нас стартира от много ниско ниво.

"Досега 124 000 хора с увреждания са преминали индивидуална оценка, като 9 500 от тях са заявили нужда от лична помощ, а 8 500 са получили направление за такава. Хората, които имат право на социална помощ и придобивки, са около 80 000. В момента 24 000 ползват личен и социален асистент, като те имат право да получат лична помощ и по новия закон, ако подадат молба. За да няма двойно финансиране, този, който получава добавка за лична помощ в размер наоколо сто лева, трябва сам да прецени дали да се лиши от тези 100 лв., за да има личен асистент. Хората сами могат да избират кой да им е личен асистент - както роднини, така и такива, които се занимават професионално с такъв тип помощ, като е възможно да бъдат наети и работещи пенсионери. Срокът да се наемат на работа хора с увреждания изтича на 13 август и съветът на социалния министър е работодателите да се възползват максимално от това. С около 25% са нараснали помощите за отопление на бедни, разшири се и достъ път до тези помощи", отчете Петков.

"Поскъпването на тока, както и повишението на пенсиите, са отчетени при определянето на помощта", уточни социалният министър.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама