Два самолета на „Swiss Air” са ударени от мълния

19:32, 06 авг 19 / Свят 25 1347 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Два самолета на компания „Swiss Air” е трябвало да се върнат обратно на летището в Цюрих заради удар от мълния, съобщава вестник „Blick”,цитиран от БГНЕС.

Първият инцидент се е случил тази сутрин, когато самолет LX724, изпълняващ полет от Цюрих за Амстердам, се върнал обратно на летището. Причина за това станал удар от мълния върху самолета. В такива случаи командирът трябва да вземе решение дали полетът да продължи. Пилотът решил да се върне в Цюрих, а пътниците били натоварени в друг самолет.

Малко след първия инцидент самолет LX2084, изпълняващ полет до Лисабон, е бил принуден да се върне на летището в Цюрих заради удар от мълния.

От компанията съобщават, че и при двата случая не е имало опасност за пътниците.

Според експерти, в зависимост от мястото и силата на удара на мълнията е възможно повърхностно повреждане на обшивката на самолета. Затова пилотът взема решение дали полетът може да продължи. В конкретния случай за пътниците не съществува опасност, тай като самолетът представлява Фарадеева клетка.

Двата ударени от мълнии самолети са изпратени на ремонт и техническо обслужване, за да се установи дали има повреди по тях.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама