Учителите излязоха с петиция срещу задължението да посещават домовете на отсъстващи от клас деца

18:10, 06 авг 19 25 1277 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Близо 5000 гласа подкрепа е получила онлайн-петицията на учители от страната срещу идеята на просветното министерство от следващата учебна година педагозите да обикалят ежедневно домовете на деца, отпаднали от образователната система с цел да бъдат върнати в нея, съобщи БНР. Автори на петицията са учители от 3 фейсбук-групи, в които по техни данни, членуват 28 000 педагози. 

"Работното място на учителя е училищната сграда, липсва ясна дефиниция на термина деца в риск от отпадане, готови сме да търсим правата си по съдебен път", пишат в петицията педагозите. Те недоумяват въз основа на какво е решено да бъдат придружавани два пъти седмично от полицай при посещенията в домовете на децата и питат - ако полицаят не разполага със заповед за обиск - на какво основание ще изискват от семействата да бъдат допускани в жилищата им?  

Педагозите твърдят още, че се създават условия за пораждане на допълнително напрежение в учителските колективи, на лоша колегиална атмосфера и на още по-дълбоко недоверие между учителите и родителите. 

В интервю за хоризонт Мария Николова - преподавател в Горна Оряховица заяви: "Вменяват ни се някакви задължения, които са работа на съвсем други служби".

С позиция по темата излезе председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета Диян Стаматов.  Според него в училищата трябва да има специалист за бърза и директна връзка с родителите  на деца с неоправдано отсъствие.  Стаматов допълва, че е време парламент и общини да се замислят за санкция на родителите, които не гарантират посещението на децата им в училище

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама