Италия въвежда глоба от 1 милион евро за спасяване на бежанци

17:10, 06 авг 19 / Свят 25 468 Topnovini
1

Управлението на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБ) е сериозно обезпокоено от решението на италианското правителство да одобри със закон налагането на глоби за кораби и капитаните им, които спасяват емигранти в Средиземно море, съобщи БГНЕС.

Одобрените от парламента изменения предвиждат глоба до 1 милион евро за частни плавателни средства, които се занимават със спасяване на хора и нарушават заповедта за навлизане в териториалните води. Едновременно с това корабът подлежи на незабавна конфискация.

От Комисариата подчертават отново, че въвеждането на финансови или други глоби за капитаните на кораби може да подкопае дейността на частните плавателни средства при спасителни дейности в морето.

По-голямата част от европейските държави отказаха да провеждат спасителни операции в Средиземно море. В момента единствено неправителствените организации оказват помощ при спасяването на живота на бежанци и мигранти, които предприемат опасни опити да прекосят морето и да стигнат до Европа. Върховният комисариат за бежанците смята, че проявата на човечност от страна на неправителствените организации не бива да се разглеждат като престъпление или да се стигматизират.

Неправителствените организации и частните плавателни средства не трябва да бъдат заставяни да връщат спасените хора в Либия или да ги предават на либийската брегова охрана, което би застрашило живота на мигрантите и бежанците.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Кой кандидат за кмет е с по-големи шансове на изборите в София?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 228 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.