Румъния въвежда такса върху безалкохолните напитки, за да намали затлъстяването

16:42, 06 авг 19 / Свят 25 511 Topnovini
1

Румънското министерство на финансите публикува днес проект за постановление, предвиждащ увеличение на акциза върху цигарите, въвеждане на такса върху безалкохолните напитки, съдържащи захар, и други фискални мерки, съобщава телевизия Диджи24, цитирана от БТА.

В публикувания текст се посочва, че акцизът върху цигарите ще бъде увеличен, за да се избегне започване на наказателна процедура срещу Румъния за неприлагане на директива на ЕС от 2011 г. Проектът предвижда увеличение от 1 септември 2019 г. на акциза от 483,74 леи/1000 цигари на 503,97леи/1000 цигари.

Таксата върху захарта в безалкохолните напитки се въвежда, тъй като в Европейския съюз 52 процента от пълнолетното население е с наднормено тегло, а 17 процента страдат от затлъстяване, се посочва още в документа.

„Епидемията от затлъстяване представлява огромно бреме за здравната система, а затлъстяването в момента представлява един от основните фактори за смъртността в световен план“, е отбелязано в текста.

Според телевизия Диджи24 постановлението, което е представено за обществено обсъждане, може да бъде прието от правителството в края на тази седмица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Трябва ли работещите да плащат сами първия ден от болничния си?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 19 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.