Пентагонът към Турция: Едностранните настъпления към кюрдската милиция в Сирия са неприемливи

13:30, 06 авг 19 / Свят 25 1030 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

САЩ предупредиха, че всяко „едностранно" настъпление от страна на Турция срещу кюрдската милиция в Сирия би било „неприемливо", предава AFP, като допълва, че същевременно Вашингтон е обещал да активизира преговорите, за да предотврати подобни действия на Анкара.

„Категорично вярваме, че всяко едностранно действие от тяхна страна би било неприемливо", заяви министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър пред журналисти по време на пътуване из Азия.

„И така, това, което ние се опитваме да направим сега, е да постигнем с тях споразумение за справяне с проблемите... това, което се опитваме да направим, е да предотвратим едностранните нахлувания", поясни Еспър.

По-рано държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган обеща да започне операция в Северна Сирия, източно от река Ефрат, срещу подкрепяната от САЩ кюрдска милиция YPG, която Анкара разглежда като терористична групировка.

Водят се разговори в между американските служители по отбраната и техните турски колеги, насочени към създаване на зона за сигурност в Северна Сирия, за да се държи далече YPG от границата с Турция.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама