Глоба до 5 хил. лв. за влогър, организирал масовото изкачване на Мусала

10:42, 06 авг 19 / Общество 25 587 Topnovini
1

Глоба до 5 хиляди лева грози влогър, който организира масово изкачване на връх Мусала.

Походът се оказал в зона, в която не е разрешено струпването на много хора, съобщи bTV.

„1500 души покориха Мусала с мен, а държавата иска да ме глоби". Това е заглавието на клипа, който известен влогър разпространи в социалните мрежи. Той организира група хора, с които заедно покори връх Мусала. Оказва се обаче, че това е в нарушение на закона.  

„Обявих в интернет, че по този случай на еди коя си дата ще съм на лифта, събираме се и заедно изкачваме-просто група приятели, които се събират в интернет”, разказва Слави Панайотов.

Слави не е събирал пари от участниците в мероприятието. Нито е създавал туристическа група. На върха обаче ентусиастите ги очаква изненада.

Дойде едно момче и каза, ако може да отида с него. Даже не разбрах кой е и защо е. Просто дойдоха, вдигнаха ме и казаха: „eлате с нас". Аз настоявах през целия път да разкажат за какво става въпрос, да намекнат, но нищо. Дори вътре обясниха само и единствено, че ще ми пишат някакъв документ. Без изобщо да обяснат какво е нарушението и защо точно се случва на върха, а не долу. Казаха: „ще ви пишем протокол", спомня си Слави.

Влогърът обаче не съдейства на служителите.

„Казах, че няма да се разпиша за никакви документи и излязох навън да разкажа на хората, те се чудеха какво става и защо ме привикват в заслона и им казах -  така и така, искат да ме глобяват за това, че сме дошли на Мусала. След като излязох аз навън пред хората, момчетата се скриха. изчезнаха просто и яко дим”, разказва Слави.

От парк „Рила" имат друга версия.

„Въпросният господин се е държал изключително грубо, не е оказал никакво съдействие, позволил си е да обижда и парковата охрана”, казва пък Красимир Андонов, директор на дирекция Национален парк „Рила"

Слави е изпратил писмо до няколко институции и е предупредил за похода. Твърди, че няма отговор. От парк „Рила“ обясниха, че са забранили събитието.

„Самата пътека е зона за интензивен туризъм, от хижата нагоре е зона за ограничаване на човешкото въздействие. А самият връх Мусала..през него минава резерватната зона на централен рилски резерват. Такова масово мероприятие е в нарушение за плана за управление. Съответно му написахме, че не е допустимо в този район да се струпва такава голяма група от хора”, обяснява Красимир Андонов.

Реших да се погрижа за сигурността на тези хора, като от собствения си джоб платя професионални планинари, водачи, планинска спасителна служба също дойде с нас”, ртазказва пък Салви.

Парк „Рила" ще състави акт и наказателно постановление на влогъра.

„Глобите за физически лица са от 500 до 5000 лева, колко - ще преценя допълнително. По-скоро ще е към максимума”, казва директорът на дирекция Национален парк „Рила".

Слави Панайотов е решен да обжалва санкцията.

Ключови думи

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани