„Галъп интернешънъл“: Повечето хора по света биха искали материалното да не е толкова важно

11:02, 05 авг 19 / Свят 25 483 Topnovini
1

Повечето хора по света смятат, че ще е хубаво да се отдава по-малка важност на материалните притежания и парите. България е сред водещите страни в това отношение. Изводите са от ежегодните глобални изследвания на световната асоциация „Галъп интернешънъл“.

Световната асоциация e задала експерименталния въпрос дали би било по-добре, или по-зле, ако в близкото бъдеще започне като цяло да се отдава по-малко важност на парите и материалните притежания. 60% от световното население отговаря, че би било добре, 21% смята, че това би било лошо, а 14% заявяват, че няма значение. Останалите 5% не могат да дадат отговор.

Въпросът, разбира се, е абстрактен и може да се чете по много начини, но явно личи, че - поне на думи - повечето хора по света биха искали материалното да не е толкова важно

Закономерно, по-високо образованите респонденти и тези, които имат по-благоприятна професионална реализация, са по-склонни да поискат свят, в който парите са по-малко важни.

Европа и Северна Америка са сред регионите, в които поставянето на материалното на заден план се приема в най-голяма степен като нещо добро. Като цяло, подобно отношение е регистрирано и в по-голямата част от държавите по целия свят. В Азия и Африка обаче отговорите „ще бъде по-добре“, макар и мнозинство, са със сравнително по-малък дял.

Това, разбира се, би могло да се обясни с факта, че по-богатите и развити общества могат да си позволят в по-голяма степен да мислят ценностно и да оставят парите и материалното на заден план - тъй като не изпитват толкова силно тяхната липса.

Къде сме ние?

България е сред държавите, в които перспективата за по-малко материалистично бъдеще се оценява високо. 71% от запитаните българи декларират, че ще е добре, ако в близко бъдеще парите имат по-малко значение, 11% смятат, че ще е лошо, а още толкова - че няма да има никакво значение. Останалите не могат да преценят.

Така делът на българите, които оценяват подобна перспектива положително, надвишава средния за света с 10 процентни пункта. А този на негативните отговори е двойно по-малък от средния за света.

Това поставя България сред държавите, в които хората са в голяма степен склонни, макар и декларативно, да оставят материалното настрана. Сред нашите съседи единствено гръцкото общество надминава нашето по този показател.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.