Кристалина Георгиева набира най-голяма европейска подкрепа за директор на МВФ

16:50, 02 авг 19 / Свят 25 1542 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Кристалина Георгиева набира най-голяма европейска подкрепа за директор на МВФ, това съобщи АФП, цитирани от ''Фокус''.

Правителствата на ЕС в петък започнаха да гласуват за това кой да оглави МВФ , като на този етап няма консенсус за предлагане на кандидата и ще е необходимо гласуване.

Гласуването се провежда съгласно правилата на ЕС за гласуване с квалифицирано мнозинство и победителят ще се нуждае от подкрепата на поне 16 от 27-те държави-членки на блока, което представлява най-малко 65 процента от неговото население.

Гласуват за ръководител на МВФ, сред кандидатите е Кристалина Георгиева

Постът на управляващ директор на Международния валутен фонд е свободен, след като Кристин Лагард беше посочена да ръководи Европейската централна банка.

Френският министър на финансите Бруно Льо Мер, който ръководи усилията за намиране на консенсусен кандидат, реши да проведе гласуването, след като държавите от ЕС не успяха да намерят консенсус за един-единствен кандидат.

В ЕС няма консенсус за наследник на Кристин Лагард в МВФ

Те обсъждаха неофициален списък от шест кандидати, тъй като двама претенденти от Южна Европа - португалският министър на финансите Марио Сентено и министъра на икономиката на Испания Надя Калвино, както и финландецът Оли Рен се отказаха от надпреварата.

Испанското правителство заяви, че оттегли кандидатурата си в името на европейското единство, като заяви, че Мадрид подкрепя "консенсус" около един-единствен кандидат.

Испанският министър на икономиката отпада от надпреварата за шеф на МВФ

Това оставя двама претенденти: бившият министър на финансите на Холандия Йероен Дийселблум и изпълнителният директор на Световната банка Кристалина Георгиева.

Източник, близък до дискусиите, с молба да не бъде посочен, заяви, че кандидатът, който в момента получава най-голяма подкрепа, е Георгиева, която от 2017 г. е изпълнителен директор на Световната банка.

Кристалина Георгиева е сред тримата фаворити на ЕС за МВФ

Проблем е, че тя ще навърши 66 години по-късно този месец и това би нарушило правилото, че управляващият директор трябва да е под 65 години, когато бъде назначен. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама