Магистрала ще свърже Истанбул с Измир, пътят ще се скъси с над 100 километра

12:11, 02 авг 19 / Свят 25 1298 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Автомагистрала ще свърже Истанбул с Измир, който отстои на около 515 км от мегаполиса. Това заяви турският министър на транспорта и инфраструктурата Джахит Туран. По думите му магистралата ще бъде най-важната транспортна артерия, която ще свързва района на Мармара, в който е включен Истанбул, с Егейската област.

"Новата магистрала ще има принос както за икономиката на страната, така и за икономисването на време и гориво. Ще създаде улеснения и повече възможности за транспортиране на промишлените стоки в страната и зад граница",каза министърът пред журналисти.

Последната 192 км тангента ще влезе в експлоатация на 4 август, в неделя, когато лично турският президент Реджеп Тайип Ердоган се предвижда да пререже лентата. Разстоянието Истанбул-Измир ще се скъси от 515 на 404 км. Строителството на магистралата започна през 2010 година. Финансовата стойност на проекта е седем милиарда долара.

Около пет хиляди души са били заети в строителните дейности. Предвижда около 1000 души да бъдат трудово заети за обслужването и поддръжката на съоръженията на магистралата след като бъде открита.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама