Акция на ГДБОП: Задържаха четирима за онлайн сексуална експлоатация и кибертормоз на деца

10:52, 02 авг 19 25 1780 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Служители на отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП задържаха четирима мъже, занимавали се с онлайн сексуална експлоатация и кибертормоз на деца от страната.

Установено е, че за осъществяване на първоначалните си контакти с набелязаните жертви те са използвали основно Facebook, а след спечелване на доверието на невръстните, комуникация продължавала чрез чат приложения. След като успешно склонявали децата да споделят собственоръчно създадените от тях снимки и видеа, започвал процес на изнудване за създаване на други подобни материали и дори оказване на натиск за срещи на живо.

Задържаните български граждани практикували различни професии от области в страната: Бургас, София, Варна – един от тях работел на бензиностанция, друг бил служител на мобилен оператор, трети - моряк, а четвъртият е безработен. В едно от иззетите устройства на моряка, служителите на ГДБОП установили няколко папки с множество снимки на малки деца, играещи си в морската градина в Бургас, предстои установяване самоличността на заснетите деца.

Операцията е проведена под ръководството на прокуратурата.

За задържания столичанин сигналът до антимафиотите бил получен от партньорите им от агенцията за вътрешна сигурност на САЩ – Homeland Security Investigations. Касаело се за засечена кореспонденция в чат приложението „KIK“ по време на международно разследване с участието и на властите от Нова Зеландия.

От ГДБОП апелират за завишен родителски контрол по време на лятната ваканция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама