Кметът на Каварна: Има стопани, които отричат наличието на африканска чума

09:37, 02 авг 19 25 1627 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В Добрич със заповед на областния управител беше даден срок до 5 август всички стопани да умъртвят домашните си прасета доброволно, за да могат да усвоят месото.

Решението за обявяване на бедствено положение в област Добрич, въпреки че до този момент африканска чума по свинете сред домашните прасета не е констатирана, има своето логично обяснение - в областта има 8 регистрирани свинекомплекса, съобщи БНР.

Африканската чума - поява, развитие и мерки за справяне (Част IV)

По данни на областната дирекция за безопасност на храните в тях се отглеждат над 87 000 прасета.

Възможно е обаче реалната бройка да е много над това число, тъй като само в най-големия свинекомплекс в България - този в село Козлодуйци, община Добричка, се отглеждат около 80 000 прасета в момента.

Област Добрич осигурява 25% от свиневъдството в цялата страна, а сега, с унищожаването на прасетата в три от големите свинекомплекси в Русенско, а вече и в Свищов, вероятно този процент ще се увеличи.

Гърция не е забранила вноса на свинско месо от България

Домашните прасетата са най най-лесната мишена за вируса, защото голяма част от тях се хранят с кухненски отпадъци, а през деня се извеждат извън кочините.

В община Каварна преброените домашни прасета са 223. Вероятно обаче реалната бройка е по-голяма, тъй като част от стопаните не допускат проверяващите в дворовете си“, сподели Петър Ялнъзов от отдел „Екология и зелена система“ към община Каварна.

„На много места вече има доста животни, изклани. Има и някои, които все още не са ги заклали, може би мислят, че ще се разминат нещата, но заповедта е много ясна, имаме и определени местата за загробване на животни“, каза той.

Синдикати искат по-високи заплата за ветеринарите, борещи се с Африканската чума

Някои стопани отказват да умъртвяват животните, защото имат малки приплоди или са бременни. Глобата за незаклано прасе обаче е от 150 до 1000 лева, а ако властите го евтаназират, собствениците не могат да използват месото. 

Кметът на община Каварна Нина Ставрева е категорична, че противоречиви мнения сред стопаните има, но те имат и още три дни гратисен период за доброволно изпълнение на заповедта на областния управител.

Танева: Положението с африканската чума е много тежко

„Има стопани, които приемат това, че проблем съществува. В по-голямата си част обаче хората отричат въобще наличието на африканска чума. Използват като аргумент, че няма ясни доказателства - протоколите от лабораториите, че не се показват, не са публични и отказват да заколят животните си. Основният проблем отново в сегашната тежка ситуация, в която се намираме, се дължи на липсващия превантивен контрол“, посочи Ставрева.

От дни в социалните мрежи вървят и обяви за продажба на домашни прасета с цена за живо тегло от 2-3 лв. Не са рядкост и заканите на собственици на домашни прасета, че вместо да ги умъртвят, ще ги пуснат по улиците на населените места.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама