Румен Радев и Мая Манолова са с най-висок рейтинг в края на политическия сезон

15:35, 01 авг 19 / Политика 25 1824 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Президентът Румен Радев и омбудсманът Мая Манолова са двете фигури, които имат положителен рейтинг, т.е. доверието към тях е повече от недоверието. Това показват данните на „Галъп интернешънъл“ от изследването през юли в края на отиващия си политически сезон. Положителните оценки за двамата се движат в полето между 50 и 60%.

Изводите от изследването са, че парламентът не е успял да спечели доверие, а правителството е било изложено на обичайното за всяка власт постепенно „износване“ на рейтинга в хода на мандата. По-тревожни са стойностите за кабинета около скандалите за имотите, известен „рестарт“ има след Европейските избори.

Доверието в парламента в края на политическия сезон е 21%, срещу 72% недоверие. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева получава 19% доверие и 55% недоверие.

Правителството завършва политическия сезон с 29% доверие срещу 62% недоверие.

Седмици преди снощната обява за по-активно влизане в политическия живот рейтингът на Слави Трифонов е един от най-високите в страната.

Сред партийните лидери водещ по доверие остава премиерът Бойко Борисов, който получава 30% срещу 54% недоверие. Той е единствената напълно разпознаваема личност – липсват хора, които не могат да отговорят какво мислят за него.

Лидерите на БСП и ВМРО Корнелия Нинова и Красимир Каракачанов се движат в „пакет“ с доверие над 20%. Подобни нива има и еврокомисарят Мария Габриел, но разпознаваемостта й е сравнително ниска.

Кметът на София Йорданка Фандъкова получава 31% доверие срещу 47% недоверие.

Данните са от независимата от външно финансиране изследователска програма „Политически и икономически индекс“ на „Галъп интернешънъл“. Последната вълна на изследване е проведена по метода „лице в лице“ сред 833 души между 5 и 12 юли. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50% дялове. 1% от извадката е равен на около 55 хиляди души.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама