Тонове мъртва риба са открити в река Искър

08:35, 01 авг 19 25 1678 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Тонове мъртва риба бяха открити в река Искър близо до врачанското село Лютиброд. Местните хора са се надявали, че след затварянето на местен завод ситуацията с рибата ще се подобри, но се случва точно обратното.

В момента има 10 водноелектрически централи по поречието на река Искър. Жителите на село Лютиброд предполагат, че една от тях е причината за измирането на рибата.

Местният жител Иван разказа пред bTV, че покрай реката мирише толкова силно на мърша, че не може да се мине. Когато отишъл да види какво става, намерил бяла мрена и щуки, които са измрели.

Иван Коцев е сигнализирал всички институции, които имат отношение към подобни казуси – ИАРА, басейновата дирекция и екодирекцията във Враца. "Те отказаха да дадат каквото и да е становище и причина”, заявява Иван, според когото замърсяването „безспорно се дължи на отварянето на шлюзовете на малката електроцентрала „Черепиш” и почистването на басейна на водоема”.

„Най-вероятно говорим за отравяне на рибата, което се дължи на замърсяване с частици на водата, което затруднява дишането на рибите”, смята Иван Коцев, който е сред организаторите на инициативен комитет в село Лютиброд, чиято цел е решаване на проблема с измиращата риба.

Екоинспекцията във Враца е взела проби от водата вчера, а резултатите ще станат известни днес. 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама