Прокуратурата: Собственикът на „ТАД Груп“ е разпореждал нерегламентирано да се тестват системи на различни фирми

18:35, 31 юли 19 25 1316 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Държавното обвинение изнесе като доказателства заключения на експерти, които са разкодирали част от компютрите на Бойков, съобщи БГНЕС.

Според показанията на бивши служители на „ТАД Груп“ Иван Тодоров е давал указания нерегламентирано да се тестват системи на различни фирми, и когато бъдат открити пропуски в системите на фирмите, те да се привличат за клиенти.

Поискаха задържане под стража за шефа на „ТАД Груп“

Към настоящия момент Тодоров, който е привлечен за обвиняем в кибертероризъм, не съдейства на разследването.

„От разпитите стана ясно, че са източени и криптирани данните на над 5 милиона и сто хиляди български граждани. Две седмици преди реализацията – оповестяването публично, тези данни са предоставени на сайта Биволъ“, съобщи прокурорът по делото Евгения Станкова.

Спецпрокуратурата: От „ТАД Груп“ са предоставяли данни на „Биволъ“

Станкова добави още, че Иван Тодоров е подбудил Бойков към кибертероризъм, като го е наставлявал да тества системите на фирми, но не стана ясно къде, как и по какъв начин Тодоров е принудил Бойков да копира данните от НАП и да ги разпространи по медиите.

От прокуратурата съобщиха, че разполагат към момента с достатъчно доказателства за привличане към наказателна отговорност за кибертероризъм на собственика на "ТАД Груп" и двама от служителите във фирмата.

Иззети са компютърни конфигурации, мобилни телефони, флаш памети, сървъри, назначени са експертизи. Събрани са свидетелски показания, повечето от които на служители на фирмата "ТАД Груп".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама