Виктор Орбан кани Ангела Меркел за годишнината на падането на Желязната завеса

16:30, 31 юли 19 / Свят 25 1215 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Премиерът на Унгария Виктор Орбан е поканил германския канцлер Ангела Меркел да отбележи „Паневропейския пикник от 1989 г.“, който отбелязва падането на Желязната завеса.

Събитието ще се проведе на 19-ти август и ще включва икуменическа служба в лутеранската църква на град Шопрон, в близост до мястото, където 600 източни германци са преминали границата с Австрия, довело до падането на Берлинската стена.

Виктор Орбан разкритикува ЕС заради миграционната политика

Унгарското правителство съобщи, че се очаква Орбан и Меркел да произнесат речи, но канцлерът не е потвърдил, че ще участва, пише БГНЕС.

Движението за сваляне на оградата по границата, която повече от две десетилетия разделя Запада от комунистическия блок, започна в Унгария през май 1989 г. На 19 август границата трябваше да бъде отворена символично в продължение на три часа, но минути преди да бъдат отворени портите, тълпа източногерманци проби границата и премина.

Пикникът ознаменува първото масово изселване на източни немци на запад след построяването на Берлинската стена през 1961 г. и се разглежда като ключов фактор за падането на самата стена три месеца по-късно.

Виктор Орбан: Унгария вече не зависи от европейското финансиране

Пикникът беше организиран от унгарски опозиционни партии под патронажа на Имре Позгай, виден реформаторски член на политбюрото на комунистическата партия , и Ото фон Хабсбург, председател на Международния паневропейски съюз и син на последния австро-унгарски император.

Унгарското правителство официално откри границата на 11-ти септември 1989 г., след което приблизително 50 000 източногерманци се изселиха в Австрия.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама