Остра реакция след думи на хърватския президент, че Босна и Херцеговина се контролира от войнстващ ислям

09:59, 31 юли 19 / Свят 25 1033 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Президентът на Хърватия Колинда Грабар-Китарович заяви в Израел, че Босна и Херцеговина (БиХ) е нестабилна държава, контролирана от войнстващ ислям, пише белградският ежедневник „Политика“, цитиран от „Фокус“.

Изказването й е по време на разговор с израелския държавен глава Реувен Ривлин, в отговор на въпрос за мигрантите.

The Jerusalem Post съобщава, че Колинда Грабар-Китарович е посочила, че мигрантите не искат да остават в Хърватия, а през нея да стигнат до Германия. По думите й бежанците се опитват да пробият границата с Босна и Херцеговина, която е много нестабилна и в известна степен е превзета от хора, които имат връзки с Иран и терористични организации.

Министърът по сигурността на Босна и Херцеговина Драган Мектич определи изказването като „несериозно, безотговорно и мъгляво“, съобщава МИА, цитирана от БГНЕС. Според него Колинда Грабар-Китарович прави удобни изявления без аргументи и обосновки, държи се като главен разузнавач в региона и говори за неща, които изобщо не са нейна работа.

За Желко Комшич и Шефик Джаферович, които са представители на хърватския и на босненския ентитет в Председателството на Босна и Херцеговина, поведението й е нестабилно, а изказването й – израз на ксенофобската политика на Загреб.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама