Станислав Недков: Напълно реалистична цел е да видим ММА в Олимпийските игри скоро

08:28, 31 юли 19 / Спорт 25 2747 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В началото на август в Рим, Италия световната федерация (IMMAF) ще проведе световно първенство. За пръв път ще има дивизия за възрастови групи под 18 г. - за момчета (-14 г), кадети (-16 г) и юноши (-18 г). Именно в тези дивизии представители на Българската федерация по ММА (БФ ММА) ще вземат участие.

България ще бъде представена от 8 състезателя с трима треньори в едно много силно първенство - към момента са заявени над 400 участника от 50 държави, съобщиха от MMA.bg.

Президентът на БФММА, Станислав Недков е убеден, че опитът и традициите наложени от него в организираните от федерацията аматьорски първенства ще покаже резултати и на световното. Международната федерация по ММА - IMMAF за пръв път включва от тази година в международните първенства и участието на състезатели във възрастите под 18 години. Българска федерация по ММА организираме национални първенства, в които още 2014 година, включихме и най-малките. В това отношение сме едни от първите в света, които дадохме възможност на децата още преди да навършат пълнолетие да участват на състезания, в които да усъвършенстват своите умения и да трупат състезателен опит.

Президентът на IMMAF г-н Керит Браун няколко пъти ни е гостувал по време на нашите държавни първенства и многократно двамата сме обсъждали нуждата от големи международни състезания и за по-малките бойци. Радвам се, че тази моя идея се прие. Споделихме с IMMAF опита, който имаме и ето, че в началото на aвгуст българския национален отбор във възрастите момчета (-14г), кадети (-16г) и юноши (-18г) ще вземе участие в първото Световно първенство за деца, организирано от IMMAF. Отборът ни включва 8 състезателя и 3 треньори. Първенството ще бъде много силно, като към момента са заявени над 400 участника от близо 50 държави.

Естествено, че очакванията ни са да вземем първи медали във всяка една от възрастовите групи. По-важното в този етап на развитие на бойците ни обаче е те да видят, че могат да бъдат равностойни и дори по-добри от останалите, както и да придобият нужното самочувствие и опит, които ще им бъдат полезни по-натам в спортните им кариери.

През изминалия месец се проведе Европейско първенство по аматьорски ММА, където България завоюва 5 бронзови медала - 4 при мъжете и един при младежите. В това събитие, което също се проведе в Италия, взеха участие над 350 състезателя над 34 държави.

Станислав Недков е доволен от резултата, който е постигнат в условията на оспорвана конкуренция.

Радвам се, че при тази жестока конкуренция повечето от нашите момчета показа завидно мъжество и желание да бъдат победители. Успяхме да извоюваме 5 бронзови медала и то в категории с по 28-29 състезателя, в които е необходимо да победиш в 4 или 5 срещи, за да стигнеш до медал. Две съдийски грешки по време на полуфиналите, според мен и много специалисти,  ощетиха и лишиха от европейските титли, двукратния ни световен шампион Делян Георгиев и бронзовия ни медалист от миналогодишното световно Руси Минев. Доволен съм от представянето на дебютанта на голямо първенство Деян Галинов и от ветерана Калоян Колев, който след бронзовия медал от Световното през 2018, успя да спечели и европейски бронз. Някои от младите момчета имаха лош жребий, но доказаха, че наистина имат място в национални отбор и че ако продължават да бъдат така постоянни ги очаква добро бъдеще.

 

Други не успяха да оправдаят очакванията на треньорския щаб. Като цяло обаче оценката от представянето на националите ни е положителна. Отчели сме нещата в които изоставаме и върху какво трябва да работим. Надявам се да продължим да се усъвършенстваме и следващите първенства да бъдат още по-успешни за нас.

 

Аматьорският ММА несъмнено е в подем в световен мащаб и това се потвърждава от организираните в света събития на IMMAF. Такива са наблюденията и на президентът на БФММА.

Аматьорският ММА се развива с изключително бързи темпове в световен мащаб. Всяка година IMMAF приема между 5 и 10 нови страни членки, което съответно увеличава сериозно конкуренцията по време на състезанията от международния календар. Нивото на бойците по време на европейското тази година беше с класи над предишното и неслучайно много от сочените предварително за фаворити,  европейски и световни шампиони не оправдаха очакванията.

Още повече, че политиката на IMMAF все още е да организира тия континентални първенства открити, което води до това на европейското да участват силни отбори, като Бахрейн (с отбор съставен на 90% от натурализирани бойци от Дагестан), Бразилия, Мексико, Япония и др. Според мен тази политика е грешна и аз съм изказал моето мнение пред борда на IMMAF, но в момента това са реалностите и ние трябва да се съобразяваме с тях.


С подема и популяризирането на ММА като спорт в световен мащаб все по-често започват да се срещат дискусии за приемането му в Олимпийските игри в близкото бъдеще.

Недков смята, че правилникът е достатъчно атрактивен и ще привлече зрителския интерес.

 

Знам стъпките, които в IMMAF обсъждаме и по които вървим от дълго време. Знам и колко усилия се полагат и каква подкрепа има спорта в световен мащаб. Затова приемам, като напълно реална, поставената като цел 2028 година, ММА да бъде част от олимпийските игри в Лос Анджелис, дори и в началото, като демонстрационен спорт.

 

Знаем, че Олимпийските игри са едно от най-големите комерсиални събития в света и е много важно спортовете, които присъстват в тях да се радват на огромна популярност и съответно да носят сериозни приходи. Никой не поставя под съмнение популярността на ММА, особено в САЩ, където са базирани двете най-големи организации за профи ММА в света - UFC и Bellator. Всички са убедени също, че по време на Игрите залата ще бъде постоянно препълнена. 


Включването на ММА в Олимпийското семейство е голяма, но също така и дългосрочна цел, а пред БФ ММА стоят по-краткосрочни и не по-малко значими цели.

До края на годината освен Световното през август за възрастите под 18 години, ни предстои през ноември световно за мъже в Бахрейн. Преди това е държавното първенство, в което ще определим състава за там. По правилата, които сме определили в БФ ММА, за световното по право се класират взелите медали от европейското. Те са освободени от участие в държавното. Всички останали без значение какви отличия са печелили назад през годините, трябва да се явят и да докажат, че в момента са най-добрите в България, за да бъдат включени в националния отбор.

Оптимист съм за българския ММА, защото смело мога да кажа, че в Българска федерация по ММА разполагаме с едни от най-добрите треньори в света за състезатели аматьори. Благодаря им, че полагат огромни усилия, да развиват и популяризират спорта в страната ни и да усъвършенстват своите състезатели, за да печелят медали и успехи за България. Благодаря на министър Красен Кралев, на Министерство на младежта и спорта и на всички приятели и фенове на ММА за подкрепата, която ни оказват и с която ни задължават да бъдем още по-усърдни в това, което правим.

Аматьорският спорт определено привлича своите последователи поради големия успех на професионалния ММА, където България се представя много добре. Благой Иванов - Багата жъне успехи в най-голямата ММА организация в света - UFC, а друг млад и перспективен боец, Георги Валентинов също се готви да атакува големите вериги, след като бе в лагера на Джон Кавана - SBG в Ирландия, където тренира и Конър Макгрегър. Недков, който също има двубои в UFC, споделя своите наблюдения относно развитието на топ бойците ни и професионалния спорт у нас като цяло.

 

Радвам се, че след моите успехи в UFC, той успя да пробие и след толкова дълго чакане да зарадва феновете на бойните спортове в България. С няколко изключения нивото на останалите ни профи бойци в момента е далеч от нужното за UFC.

Най-добрият наш ММА боец Георги Валентинов преди година беше на крачка от подписване с UFC. Мисля, че до края на годината ще получи предложение за контракт от Bellator. Знаейки всеотдайността и усилията, които полага да бъде най-добрия, смятам това за напълно заслужено и дори леко закъсняло.

Фердун Османов също мисля, че има необходимите качества за успешна профи кариера. Това, което ме радва е, че виждам много от младите ни аматьори да имат желание и нагласа да бъдат сред най-добрите бойци в света. Както се казва всичко е в техните ръце и крака, и в Божията промисъл.


Развитието на професионалния ММА в България също върви нагоре и Недков похвали промоутърите Max Fight и Grand Fight Arena като качество на организираните събития.

Max Fight и Grand Fight Arena се утвърдиха, като двете най-големи промоутърски компании за профи ивенти с профи бойци у нас. Организираните от тях бойни вечери почти по нищо не отстъпват на големите организации в Европа. Ще продължим успешното партньорство на БФ ММА с двете организации, както и с всеки, който желае да организира профи гала, спазвайки Закона за физическото възпитание и спорта, Наредбите на Министерство на младежта спорта и изискванията на Българска федерация по ММА.

На 2
август в Свети Влас престои Max Fight 44. На 17 Август в Кърджали ще бъде организиран първия ивент на Thracia Fighting Championship. Grand Fight Arena 3 предстои в Стара Загора, като най-вероятната дата е 5 0ктомври.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама