Ще бъде ли арестуван собственикът на "ТАД Груп" при кацането му в България?

19:55, 29 юли 19 25 1233 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На летище София се очаква да кацне собственикът на компанията, в чиито компютри прокуратурата откри източените от приходната агенция данни, това съобщава bTV.

В разгара на хакерския скандал Иван Тодоров замина за Канада, според прокуратурата доста прибързано, а според самия него на отдавна планирано посещение.

Собственикът на "ТАД груп" е пуснат за издирване в шенгенското пространство

Задочно той се сдоби с обвинение в кибертероризъм, но все още не му е предявено. От прокуратурата го обявиха за издирване и издафоха еврпейска заповед за арест Самият Тодоров и адвокатите му са категорични, че той не се е укривал от правосъдието.

Иван Тодоров вероятно ще бъде отведен от самолета в прокуратурата, твърдят източници на bTV. Не е ясно обаче дали ще остане в ареста.

ГЕРБ: Собственикът на ''ТАД груп'' Иван Тодоров е бил учредител на ПП ГЕРБ, но членството му е прекратено

„Ще бъде привлечен към наказателна отговорност. Колегите ще преценят каква ще бъде мярката му за неотклонение”, заяви Димитър Петров, ръководител на спецпрокуратурата.

Обвинението на Тодоров е за кибертероризъм - престъпление, което се наказва с 15 години затвор.

“След декриптирането на един от компютрите има изключително много факти и обстоятелства, които са запечатани на него, които касаят въпросното ДП”, обясни Ивайло Спиридонов - ГДБОП.

Собственикът на „ТАД Груп“: Работим за сигурността на държавата, а не против нея

Експертизите по случая трябва да дадат отговор дали и как точно е направен пробивът в НАП и какъв е механизмът, по който са източени данните. Прокуратурата повдигна обвинения за тероризъм, свързан с киберпрестъпления на двама души от ИТ фирма.

Изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова не прекъсна своя отпуск по време на безпрецедентната криза с теч на лични данни. Днес шефът на приходната агенция се върна на работа, както беше планирала преди хакерската атака срещу данните на около 4 и половина милиона българи.

Шефът на НАП след хакерската атака: Тежко решение бе да не си прекратя отпуска

''Беше тежко, но много добре обмислено решение да не си прекратя отпуска. Имах много важна и изключително отговорна лична причина за това. Човек трябва да е отговорен не само в професионален, но и в личен план'', това каза пред bTV изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама