Ще бъде ли арестуван собственикът на "ТАД Груп" при кацането му в България?

19:55, 29 юли 19 / Крими 25 406 Topnovini

На летище София се очаква да кацне собственикът на компанията, в чиито компютри прокуратурата откри източените от приходната агенция данни, това съобщава bTV.

В разгара на хакерския скандал Иван Тодоров замина за Канада, според прокуратурата доста прибързано, а според самия него на отдавна планирано посещение.

Собственикът на "ТАД груп" е пуснат за издирване в шенгенското пространство

Задочно той се сдоби с обвинение в кибертероризъм, но все още не му е предявено. От прокуратурата го обявиха за издирване и издафоха еврпейска заповед за арест Самият Тодоров и адвокатите му са категорични, че той не се е укривал от правосъдието.

Иван Тодоров вероятно ще бъде отведен от самолета в прокуратурата, твърдят източници на bTV. Не е ясно обаче дали ще остане в ареста.

ГЕРБ: Собственикът на ''ТАД груп'' Иван Тодоров е бил учредител на ПП ГЕРБ, но членството му е прекратено

„Ще бъде привлечен към наказателна отговорност. Колегите ще преценят каква ще бъде мярката му за неотклонение”, заяви Димитър Петров, ръководител на спецпрокуратурата.

Обвинението на Тодоров е за кибертероризъм - престъпление, което се наказва с 15 години затвор.

“След декриптирането на един от компютрите има изключително много факти и обстоятелства, които са запечатани на него, които касаят въпросното ДП”, обясни Ивайло Спиридонов - ГДБОП.

Собственикът на „ТАД Груп“: Работим за сигурността на държавата, а не против нея

Експертизите по случая трябва да дадат отговор дали и как точно е направен пробивът в НАП и какъв е механизмът, по който са източени данните. Прокуратурата повдигна обвинения за тероризъм, свързан с киберпрестъпления на двама души от ИТ фирма.

Изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова не прекъсна своя отпуск по време на безпрецедентната криза с теч на лични данни. Днес шефът на приходната агенция се върна на работа, както беше планирала преди хакерската атака срещу данните на около 4 и половина милиона българи.

Шефът на НАП след хакерската атака: Тежко решение бе да не си прекратя отпуска

''Беше тежко, но много добре обмислено решение да не си прекратя отпуска. Имах много важна и изключително отговорна лична причина за това. Човек трябва да е отговорен не само в професионален, но и в личен план'', това каза пред bTV изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани