Румен Петков за номинациите за нов главен прокурор: Смятам, че министърът на правосъдието постъпи правилно

17:05, 29 юли 19 / Политика 25 1262 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Действително да избираш от един кандидат е конфузно. Генезисът на проблемите е от преди няколко години, когато бяха направени промените в закона за съдебната власт. Те разделиха Висшия съдебен съвет на две квоти и цялата кадрова политика за съответния сектор – съдии и прокурори, остана в съответната квота. Тогава беше заложена такава възможност”. 

Иван Гешев остава единствен кандидат за главен прокурор

Това заяви в ефира на Нова телевизия председателят на АБВ Румен Петков относно възможността на министъра на правосъдието Данаил Кирилов да номинира кандидат за главен прокурор, от която самият той не се възползва в последния ден за номинации.

„Още тогава предупредихме, че може да се стигне до никому ненужно напрежение. В момента няма напрежение в самата прокурорска колегия. То се инспирира отвън”, каза още той.

„Българинът не приема понякога да избира от един, но предпоставките за напрежението бяха заложени още тогава”, категоричен е Петков.

Магистрати зад Гешев: ВСС да не се поддава на недопустимия натиск

„Имам бележки към министъра на правосъдието, въпреки това смятам, че той постъпи правилно, защото номинацията на друга кандидатура би означавало, от една страна, необоснована намеса в съдебната власт. От друга страна, би означавало той да остави впечатление в публиката, че той разчита на сблъсък между съди и прокурори”, коментира Румен Петков.

Гешев: Не бягам нито от отговорност, нито от доверие

„Ние имаме десетина души, които живеят от това да плюят по главния прокурор. Визирам например Христо Иванов. Аз мисля, че докато не стане той главен прокурор няма да има някой, който на него да му хареса”, каза още той.

„Това безразборно плюене и катерене по гърба на съдебната система не носи нищо добро на обществото", категоричен е председателят на АБВ.

Протест и контрапротест пред ВСС заради избора за главен прокурор

Запитан дали европейският главен прокурор като концепция може да спомогне за оптимизиране на процесите у нас, Петков отговори: „Българските проблеми трябва да се решават на наша територия. Ако нямаме собствена воля и решимост да се борим с престъпността и корупцията, няма как да ни помогнат отвън”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама