СЗО: Турция е лидер в борбата срещу тютюнопушенето

11:30, 29 юли 19 / Свят 25 1080 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Турция е лидер в изпълнението на препоръките на Световната здравна организация (СЗО) срещу тютюнопушенето, съобщи "Дейли сабах", цитиран от БТА.

В доклад на организацията се посочва, че Турция е приложила успешно рамката на СЗО за контрол на тютюна и се насърчават и другите страни да последват положителния й пример.

Турция, наред с Бразилия, е сред водещите страни в борбата с пристрастеността към тютюневите изделия, а турският президент Реджеп Тайип Ердоган е известен като върл противник на тютюневия дим.

Той на няколко пъти беше забелязан да убеждава пушачи да се откажат от пушенето, а когато те склонят, да им взима кутиите цигари. През септември 2016 г. той убеди и тогавашния външен министър на България Даниел Митов да откаже цигарите на среща на върха на НАТО в Полша.

Турция въведе забрана за пушене на закрито през 2009 г., първо в ресторантите, баровете и подобни заведения, а по-нататък и в други затворени пространства.

Извършват се редовни инспекции за изпълнението на закона, а здравното министерство е създало специална гореща линия за пушачите, желаещи да се откажат от вредния навик.

Въвеждането на забраната е имало ефект за намаляването на броя на пушачите. Допълнително за това са допринесли и увеличените акцизи върху цигарите.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама