Румен Христов: Бутафорната ограда не спря африканската чума по свинете

10:03, 29 юли 19 / Политика 25 1164 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Появата на африканска чума е известна на България от две години, а може би и повече. А след като миналата година тя слезе и до Румъния и там има над 1500 огнища, беше ясно, че неминуемо ще се прехвърли и в България, защото сме твърде близко с Румъния, коментира лидерът на СДС и бивш служебен министър на земеделието Румен Христов пред БНР.

Вдигаме ограда с Румъния заради опасност от нов вид чума

Теленото съоръжение беше изградено преди година и трябваше да пази страната ни от дивите животни, които са сред основните преносители на африканската чума. Теленото съоръжение е с дължина 133 000 метра и високо близо метър - колкото е висока и дивата свиня. Съоръжението струва над 1,3 млн. лв. 

Оградата, която беше изградена е бутафорна, тя пазеше само сухопътната граница. Знаем, че прасетата без проблем преодоляват Дунав и че тази зараза дали чрез прасета, дали фуражи, дали чрез туристи може да пристигне и в България. Истината е, че винаги е добре да се осигурят превантивни мерки – те винаги са по-малко от тези, които бихме дали за обезщетение на собствениците, загубили тези прасета, добави той.

Д-р Дамян Илиев: Безусловно е доказано, че има африканска чума у нас

По думите му случващото се в момента вероятно е началото на катастрофа.

Христов заяви, че не вижда една единна структура, работеща и управляваща процеса по борба срещу мерките за справяне с болестта.

Процесът, появата на африканска чума е известна на България от две години, а може би и повече. Тези превантивни мерки, за които говорим, трябваше да бъдат свършени през тази година и от специалистите от една страна, и от политиците като вземане на решение и финансиране“, коментира той.

Кoнстатиран e случай на Африканска чума при дива свиня в Силистренска област

Христов отбеляза, че България има само една референтна лаборатория, в която се изпращат пробите от всички огнища и забавянето в обработката им може да бъде фатална.

Според него решението да не се обезщетяват собственици, чиито прасета не са регистрирани, е изключително погрешен ход.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама