Българи и румънци къмпингуват незаконно по Северното Черноморие

08:55, 29 юли 19 25 1252 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Незаконно къмпингуване e установено по Северното Черноморие. Зрители сигнализираха за български и румънски туристи, които поставят палатки и каравани директно на плажа в ивицата от Крапец до Дуранкулак. След тях остават тонове боклуци, изсечени гори и повредени от паркирали автомобили защитени дюни.

Палатки, каравани и кемпери изникват като гъби на плажа още от началото на сезона. През почивните дни почти цялата ивица е изпълнена с къмпингуващи туристи, разказва мъж от Крапец. Не иска да показваме лицето му, защото се притеснява от нарушителите.

„Зловеща е ситуацията в Крапец. Стотици хиляди туристи идват и никой не мисли за чистотата, за хигиената. Тоалетни няма и всеки си прави една дупка зад палатката и там отхожда и си заминава след това. Върху дюни, върху пясък, върху плажа”, разказва очевидец.

Само на метри от дюните в Крапец има регламентиран къмпинг, в който срещу заплащане туристите могат да оставят караваната си. Там обаче е почти празно, а туристите са на плажа, в гората и по близките поляни.

Част от плажната ивица в Крапец е превърната в палатков лагер. Палатките са опънати една до друга буквално на метри от морето, някои дори и върху дюните на плажа.

Местните разказват още, че туристите замърсяват плажа и гората, унищожават дюни с колите си, които не мърдали със седмици.

Проверка на Нова телевизия показа, че наистина част от дюните на плажа са превърнати в паркинг. Повечето туристи, които са опънали палатки на плажа, са румънци. Казват, че не знаят, че къмпингуването край дюните е забранено.

Тоалетни на плажа няма. Единствената е до близкия бар, която се оказва спасение за всички къмпингуващи. Има и самоделно направени бани, мивки и тоалетни.

В гората до плажа караваните, които откриваме, също са десетки. Съгласни са да плащат, за да къмпингуват законно, но при ясни правила и поносими такси. Освен това отричат да замърсяват гората и плажа край дюните.

Всеки сезон от тук се извозват 500 тона боклуци. Местните разказват, че многократно са сигнализирали институциите.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама