Борис Джонсън иска обновяване на връзките, "които свързват Обединеното кралство"

07:40, 29 юли 19 / Свят 25 892 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Новият министър-председател на Великобритания, Борис Джонсън, ще направи първото си официално посещение в Шотландия, предаде АФП. Той ще апелира за подкрепа в отговор на предупреждението, което лидерът на Консервативната партия в Шотландия Рут Дейвидсън отправи, че няма да подкрепи Брекзит без сделка.

Очаква се Джонсън да обяви нови фондове за местните общности и да заяви, че Великобритания е "световна марка и че заедно ние сме по-стабилни, по-силни и по-проспериращи".

Шотландия ще бъде първият етап от обиколката на различните националности в Обединеното кралство, по време на който министър-председателят ще търси подкрепа за своя план за Брекзит и ще прекрати изявленията си за евентуално разпадане на съюза.

Борис Джонсън: Brexit е огромна икономическа възможност

За шотландския първи министър Никола Стърджън, Шотландия, която гласува да остане в Европейския съюз на референдума през 2016 г., се нуждае от "алтернативна възможност" на стратегията на Джонсън за Брекзит.

Последният обеща, че Обединеното кралство ще напусне ЕС на 31 октомври, с или без споразумение с Брюксел.

Стърджън, която оглавява Шотландската национална партия, заяви пред Джонсън, че шотландският парламент може през следващите месеци да гласува, за напускане на Великобритания, съобщава БГНЕС.

Ирландският премиер Лео Варадкар също предупреди, че Брекзит без споразумение ще предизвика повечето граждани на Северна Ирландия да „оспорят съюза“ с Великобритания.

Нови инвестиции

Джонсън, който получи символичното звание Министър на Съюза в допълнение към това на министър-председател, обяви в понеделник нови инвестиции от 332 милиона евро в Шотландия, Уелс и Северна Ирландия.

"След като се подготвим за по-светло бъдеще след Брекзит, от съществено значение е да подновим връзките, които формират нашето Обединено кралство", заяви той.

"Очаквам с нетърпение да посетя Уелс и Северна Ирландия, за да се уверя, че всяко решение, което взема като министър-председател, насърчава и укрепва нашия съюз".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама