Иран е обогатил 24 тона уран

15:25, 28 юли 19 / Свят 25 921 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ръководителят на Организацията за атомна енергия на Иран Али Акбар Салехи заяви в парламента на страната, че Техеран след подписването на Съвместния всеобхватен план за действие през 2015 г. е обогатил 24 тона уран. Това съобщи агенция „Мехр“, позовавайки се на иранския депутат Голамали Джафарзаде.

„След подписването на СВПД Иран е обогатил 24 тона уран...“, каза той, цитирайки думите на Салехи. В същото време агенцията не уточнява до каква степен е бил обогатен уранът, пише БГНЕС.

На свой ред агенция „Фарс“ информира, позовавайки се на депутата Мерхдада Лахути, че Салехи е заявил пред парламентаристите, че Иран реконструира своя изследователски реактор в Арак.

„Реконструкцията на изследователския реактор в Арак се осъществява чрез промяната на технологията. Иран постепенно модифицира своите ядрени ангажименти, въз основа на ядрената сделка“, е заявил Салехи. Той е подчертал, че Техеран не създава ядрено оръжие и западните държави знаят това.

„Те знаят, че ние можем да произведем ядреното оръжие, но няма да го направим и няма да го произвеждаме също както Германия и Япония, които имат възможност, но не го правят“, каза Лахути, цитирайки думите на Селехи.

Иранската ядрена сделка беше съгласувана през 2015 г. от Техеран и петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН и Германия. Сделката ограничава ядрените разработки на Иран в замяна на отмяната на санкциите на ООН и едностранните ограничителни мерки на САЩ и ЕС.

На 8 май 2018 г. американският президент Доналд Тръмп обяви излизането на САЩ от договора. Година по-късно и иранският президент Хасан Рохани заяви, че Техеран прекратява част от ангажиментите си по ядрената сделка.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама