Десислава Танева: Трябва да сме безкомпромисни спрямо африканската чума

09:33, 27 юли 19 / Политика 25 314 Topnovini
1

"България спазва стриктно европейските правила за справяне с африканската чума", заяви министърът на земеделието Десислава Танева в ефира на Нова телевизия.

Фонд "Земеделие" спира проверките в зони с африканска чума

„Има пътна карта за справяне със заболяването. Ние само трябва да приложим правилата, така както науката в Европа и по света ги е открила. Въпросът е да направим така, че да ограничим щетите от това. Истината е, че трябва да сме безкомпромисни спрямо болестта. Ние ще вземем мерки по отношение на определянето на санитарни зони и всички рискови фактори там трябва да бъдат елиминирани. Хората в Северозападна България трябва да разберат, че в тази ситуация не могат да гледат свине за около година”, каза министърът.

Дамян Илиев: От години БАБХ информира останалите структури на държавата колко е опасно положението с чумата

По думите на Десислава Танева свинете в личните стопанства са един от основните рискове за разпространение за заразата. "По отношение на личното стопанство без мерки за биосигурност истината е една – това са малко на брой свине на фона на консумацията на свинско месо в България. При личното стопанство обаче става въпрос за малко на брой свине, но за много на брой хора. Фактът, който трябва да приемем е, че тези лични стопанства с по едно-две до три свине, са обикновено част от традицията, но нямат мерки за биосигурност и са един от основните рискове за разпространение за заразата. Хората в засегнатите региони трябва да разберат, че в тази ситуация не могат да гледат свине за около година”, добави тя.

Тя беше категорична, че са взети всички необходими мерки.

"Към днешна дата нямаме и не очакваме да излязат положителни проби за африканска чума у нас. Юли и август са пикът на това заболяване", каза Танева.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.