Десислава Танева: Трябва да сме безкомпромисни спрямо африканската чума

09:33, 27 юли 19 / Политика 25 1109 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"България спазва стриктно европейските правила за справяне с африканската чума", заяви министърът на земеделието Десислава Танева в ефира на Нова телевизия.

Фонд "Земеделие" спира проверките в зони с африканска чума

„Има пътна карта за справяне със заболяването. Ние само трябва да приложим правилата, така както науката в Европа и по света ги е открила. Въпросът е да направим така, че да ограничим щетите от това. Истината е, че трябва да сме безкомпромисни спрямо болестта. Ние ще вземем мерки по отношение на определянето на санитарни зони и всички рискови фактори там трябва да бъдат елиминирани. Хората в Северозападна България трябва да разберат, че в тази ситуация не могат да гледат свине за около година”, каза министърът.

Дамян Илиев: От години БАБХ информира останалите структури на държавата колко е опасно положението с чумата

По думите на Десислава Танева свинете в личните стопанства са един от основните рискове за разпространение за заразата. "По отношение на личното стопанство без мерки за биосигурност истината е една – това са малко на брой свине на фона на консумацията на свинско месо в България. При личното стопанство обаче става въпрос за малко на брой свине, но за много на брой хора. Фактът, който трябва да приемем е, че тези лични стопанства с по едно-две до три свине, са обикновено част от традицията, но нямат мерки за биосигурност и са един от основните рискове за разпространение за заразата. Хората в засегнатите региони трябва да разберат, че в тази ситуация не могат да гледат свине за около година”, добави тя.

Тя беше категорична, че са взети всички необходими мерки.

"Към днешна дата нямаме и не очакваме да излязат положителни проби за африканска чума у нас. Юли и август са пикът на това заболяване", каза Танева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама