Хепатитът ще убие 4,5 милиона души през следващите 10 години

16:11, 26 юли 19 / Здраве 25 897 Шрифт:
Topnovini

4,5 милиона души ще умрат от болестта без необходимото лечение до 2030 г., каза ръководителят на отдела за изследване на хепатит В и С в Световната здравна организация (СЗО) Марк Балтрейс, предаде БГНЕС.

Над 257 милиона души по света са заразени с хепатит В, а други 71 милиона живеят с хронична инфекция с хепатит С.

Създават национална програма за превенция и контрол на вирусните хепатити

"Ние не вярваме, че ще има спад в предвидения брой заболели. Очакваме през 2019 г. да има около 250-257 милиона души с хепатит B. За хепатит C виждаме леко намаление, но все пак това е 71 милиона души”, обяви той.

Според Световната здравна организация хепатитът е "мълчалив убиец", тъй като официално диагностициран е само всеки десети човек от 257 милиона души, които живеят с хепатит. От 71 милиона души с хронична инфекция с хепатит С, единствено всеки пети е официално диагностициран. Лечението на този вид заболяване получават само 2 милиона души годишно.

Ако не се инвестират около 6 милиарда долара годишно в борбата срещу болестта, до 2030 г. 4,5 милиона души могат да умрат от различни видове хепатит.

В здравната организация отбелязват, че въпреки програмите за лечение, броят на хората, заразени с хепатит в света, не намалява достатъчно бързо. Това се дължи на растежа на нови огнища на болести и ниски нива на здравни грижи.

В същото време е постигнат значителен напредък в лечението на хепатит в редица държави.

Пакистан в момента е на първо място по отношение на хепатита, където повече от 10 милиона души са заразени. На второ място е Китай, следван от Египет. На четвърто място са САЩ и Руската федерация, като във всяка страна са заразени около 3 милиона души.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама