Наша експедиция замина за Пакистан, за първи път българи ще атакуват върха Найсер Брак

11:40, 26 юли 19 25 1170 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Четирима български алпинисти са амбицирани да проправят изцяло нов маршрут към четиристенната пирамида на връха Найсер Брак в Пакистан.

Николай Петков и Руслан Вакрилов от АК “Планинец”, Дойчин Боянов – СК “Вертикален свят” и Венцислав Костов от АК „Млад дихател“ имат шанс да бъдат първите български катерачи, стъпили на върха. Само десетина души в света са успели да го покорят. Причината е, че високият 5200 метра „мъник“ е с почти отвесни, изцяло скални стени, което го прави изключително сложен технически за изкачване.

„Идеята ни е да прокараме нов маршрут по Найсер Брак или по някой от околните ненаименувани върхове. Ще катерим по изцяло скален терен, в отвес (т.нар. big wall). Техническата сложност на този вид катерене е много по-висока, изискват се специални технически умения за изкачване по такъв терен“, разказа Руслан Вакрилов.

Трасето, което се очаква да изкачат нашите алпинисти, ще е с дължина около 1000 метра, каквото е отстоянието от ледника до върха. „Искаме да го направим в максимално чист стил, което ще рече със свободно катерене и минимално използване на изкуствени опорни точки“, допълни още Вакрилов.

Експедиция в долината Чаракуза ще продължи около месец. В състава ѝ са едни от най-опитните ни алпинисти. Всеки от тях ни тръгва с по 50 кг. багаж (като в Пакистан теглото ще се увеличи), който включва екипировка, лични вещи, специализирана храна и снимачна техника.

Експедицията е посветена на 90 години организирано алпийско движение в България и е с подкрепата на Българската федерация по катерене и алпинизъм.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама