Предлагат по 250 лв. за доброволно умъртвяване на домашни прасета

08:50, 26 юли 19 / Общество 25 478 Шрифт:
Topnovini

 

Собствениците на свинеферма в село Козлодуйци в Добричко се решиха на крайна мярка в борбата с aфриканската чума. Те предлагат обезщетение на стопаните от близките села, които заколят прасетата от дворовете си. Те предлагат по 250 лв., независимо от големината на животното. В областта няма огнище на африканска чума при питомните прасета. Последният случай е от този месец, но при дива свиня – на ГКПП „Дуранкулак”.

„Правим всичко възможно да обезопасим 3-километровтаа контролирана зона около свинекомплекса преди евентуалната регистрация на заболяването. Направихме среща с кметове, полиция и собствениците на животни – разяснихме какви са опасностите за тях и нас. Хората сами предприеха действия”, обясни д-р Румен Караманов – управител на свинекомплекса, съобщиха от bTV.

ЕК ще компенсира стопаните заради африканската чума

Той допълни, че отначало хората не са били съгласни, но когато са разбрали какъв е рискът са предприели доброволно умъртвяване на животните.

Хората в селото виждат, че болестта настъпва и трябваше да вземат това решение. За да не си загубят прасетата, те решиха да ги изколят. Направиха график и умъртвиха до момента 55 прасета”, заяви кметът на с. Козлодуйци Румянка Колева. Един от животновъдите, съгласил се на крайната мярка, обясни, че ако свинекомплекът не се спаси, стотици души ще останат без препитание.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама