САЩ възстановяват смъртното наказание на федерално равнище

08:21, 26 юли 19 / Свят 25 695 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Администрацията на президента Доналд Тръмп, който е голям поддръжник на смъртното наказание, обяви, че след 16-годишно прекъсване възобновява екзекуциите на федерално равнище - новина, посрещната с остри критики от опозиционните демократи, съобщава БТА.

Министерството на правосъдието е одобрило нов протокол за изпълняване на присъди със смъртоносна инжекция и е планирало, по искане на министър Уилям Бар, пет екзекуции, които ще бъдат извършени във федерален затвор в град Тера Хоут, щата Индиана, пред декември тази години и януари 2020 г. Петимата мъже са осъдени от федерални съдебни заседатели за това, че са "убили, а в някои случаи - изтезавали и изнасилили, най-уязвимите членове на обществото: деца или възрастни хора, и са изчерпали всички правни възможности за обжалване", посочи в комюнике министерството.

"Министерството на правосъдието отстоява върховенството на закона и наш дълг към жертвите и техните семейства е да изпълним присъдата, наложена от съдебната ни система", заяви в комюнике Уилям Бар.

"Смъртното наказание е неморално и не работи", реагира сенатор Камала Харис, претендентка за номинацията на Демократическата партия за президентските избори догодина. "Твърде много невинни хора са били осъдени на смърт. Нужен ни е мораториум на национално равнище върху смъртното наказание, а не връщането му", написа тя в Twitter.

"В света им достатъчно насилие, не е нужно правителството да добавя още", заяви друг претендент за номинацията на демократите, Бърни Сандърс.

Президентът Тръмп редовно настоява за по-често прилагане на смъртна присъда - за трафика на наркотици, масови убийства, за убийство на полица, за ислямисти.

Смъртното наказание е законно в САЩ, но има значителни различия между щатите. В много от тях то е незаконно, а в други е обявен мораториум. Смъртната присъда е в сила в 25 от 50-те щата, но в много от тях на практика то не се прилага, поради трудностите по осигуряване на смъртоносните субстанции и въпросите доколко законни са тези продукти. При все това само през 2018 г. в цялата страна бяха екзекутирани 25 осъдени на смърт, 13 от тях - в щата Тексас. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама