Американски студенти откриха череп на Трицератопс в Северна Дакота

08:17, 26 юли 19 / Свят 25 885 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Палеонтологичното проучване се оказа голям успех за двама колежани, след като откриха останки на череп на трицератопс, който се е разхождал по земята по време на периода Креда преди 65 милиона години.

Харисън Дюран, студент по биология в Калифорнийския университет Мерсед (UC Merced), открива откритието на живота си, докато придружаваше професор от държавния университет на Мейвил заедно с багериста Майкъл Келланд на двуседмични разкопки в Badlands.

На четвъртия ден от палеонтологичните разкопки, Дюран, привлечен от дете от еволюционната биология, откри част от черепа, принадлежащ на трисератопс на 65 милиона години.

"Не мога да изразя вълнението си в този момент, когато открихме черепа", каза Дюран в съобщение за пресата, публикувано университетското издание на UC Merced. "Бях обсебен от динозаврите от дете, така че се почувствах като „доста голяма работа.", сподели Дюран.

Макар Дюран и Келланд да са бързи в идентифицирането на това, на което са се натъкнали отнема им около седмица, за да разкрият напълно находката. След възстановяването на крехките кости от земята екипът е използвал „специализирано лепило“, за да стабилизира черепа, преди да приложи ускорител за свързване на находката.

Дуото нарече праисторическото откритие „Алис“ на името на собственика на земята, на която са го открили, съобщава БГНЕС.

Преди и след разкриването на Алис, двамата също открили вкаменени дървесни листа и дърво, което им помага да разберат по-нататък околната среда от периода на креда, който е започнал преди около 145 милиона години и е последният и най-дълъг период на мезозойската ера.

Сега Алис е покрита с мазилка и е увита в матрак от мемори пяна, докато чака доставка в лабораторията на на университета.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама