Софиянци искат референдум срещу презастрояването

17:02, 25 юли 19 25 1112 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Преди заседанието на Столичния общински съвет, инициативни комитети от няколко квартала протестираха срещу застрояването пред сградата на общината, съобщи БНР.

Гражданските сдружения от "Обединена София" поискаха изграждане на детски градини, площадки и спиране на презастрояването. 

„Протестираме срещу това управление на София, при което общинските съветници и кметове лъжат хората, че ще им изградат паркове, детски площадки и градинки”, заяви председателят на инициативния комитет в кв. „Горубляне“ Иван Димитров.

Заместник-председателят на Столичния общински съвет Николай Стойнев обясни, че за да се гарантира запазването на зелените площи е необходимо приемането на подробни устройствени планове.

По време на протеста, участниците събираха подписка за референдум за спиране на презастрояването. Те са категорични, че в комисиите за възлагане на обществени поръчки към Столичната община и районните кметства трябва да влязат граждански съвети.

На протеста дойде и омбудсманът Мая Манолова. „Подкрепям гражданите да живеят в чиста среда и конституционното им право на собственост“, заяви тя. Според Манолова липсата на информация и на прозрачност за това какво и защо гласува СОС създава напрежение сред гражданите.

В понеделник омбудсманът ще се срещне с протестиращите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама