Украйна задържа руски танкер

15:25, 25 юли 19 25 1054 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Службата за сигурност на Украйна (СБУ) е задържала руския танкер Nika Spirit в пристанището на Измаил. Той е бил разпознат като танкера Neyma,  който според Украйна е участвал в блокирането на украинските кораби по време на инцидента в Керченския пролив.

„По време на досъдебното следствие е установено, че представители на Пограничната служба на Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Руската федерация са извършили въоръжена агресия срещу украинските кораби „Никополь“, „Бердянск“ и буксира „Яни Капу“ в Керченския пролив“,  съобщава ТАСС, цитирана от „Фокус“.

Спрямо този кораб, „признат за веществено доказателство, се готви ходатайство в съда за неговия арест“, добавят от СБУ.

Група следователи, военни прокурори и граничари са обискирали задържания танкер – иззети са документи, записи от радиопреговори по време на конфликта, бордови дневници“. Разпитани са членовете на екипажа на плавателния съд.

В Москва определиха задържането на руския танкер като „незаконно“. „Това задържане е абсолютно незаконно, това може да се направи само след съдебно решение“, каза първият заместник-председател на Съвета на федерация в руската столица, отговарящ за международните дела Владимир Джабаров, цитиран от „РИА Новости“. Според него, подобни действия на Киев способстват за значителното охлаждане на руско-украинските отношения.

„Това изобщо не спомага за стартирането на преговори между Украйна и Русия. Ако Киев наистина иска да си подобрим отношенията, трябва незабавно да освободи танкера“, каза още той.

Русия изяснява обстоятелствата по задържането на руския танкер NEYMA и ще вземе адекватни мерки. Ако става въпрос за вземане на руски заложници, това ще бъде считано за остро нарушение на международните закони, а последствията няма да закъснеят“, категорични са от руското външно министерство. 

Припомняме, че на 25 ноември 2018 г. преминаването през Керченския проливна Азовско море бе временно блокиран, тъй като около 7.00 часа сутринта три украински кораба нарушиха държавната граница на Русия и взеха курс към Керченския пролив. В 11:30 от пристанище Бердянск излязоха още два бронирани артилерийски кораба клас Гюрз. В резултат на тази провокация моряците от украинските кораби бяха арестувани. На 25 май Международният трибунал на ООН по морското право постанови Русия да освободи задържаните 24 украински моряци, но на свое заседание преди седмица съдът реши да удължи с три месеца ареста на моряците.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама